Fra borgerjournalist mødet på Sønderborg redaktionen den 22-3-2011 samt JV artikel om samme

tirsdag den 6. september 2011

Skal man ønske tillykke eller kondolerer ?

 Livløst borgerjournalistik? Syddanske Medier forbeholder sig endvidere ret til, at lukke aos.dk med et varsel på min. 14 dage.

Borgerjournalsitikken: Det var tider  på Jydske Vestkysten  i 2008, da den øverste chef  Mikael Kamber proklamerede og  prioriterede borgerjournalistikken så højt, at det gav genklang  i hele medieverdenen. Og Jydske Vestkysten  i denne periode næsten dagligt, blev oplyst,  som kilde  til nyheder i radio og tv, dagblade  eller andre medier -  og man følte  Jydske Vestkysten havde førertrøjen på!

Men det er jo nu ved at være en saga blot,  Kamber er for længst   fløjet fra  JV-reden og Peter Orry  Jensen har sat sig tilrette,  i  chefstolen,  hvor opgaven er at  JV- forretningen  skal give hurtigt og  stort overskud  til ejerne, koste hvad det vil på andre fronter.  Glidebanen med nedadgående oplagstal fortsætter,  hos nogle Jydske Vestkysten  lokaludgaver,  mere end  hos andre, herom  kunne   der kunne  der gøres sine tanker, men trøsten for ledelsen er måske,  flertallet af øvrige dagblade taber  også  oplags terræn. Men Jydske Vestkysten havde   nok, med sin hyper lokale forankring ,  via borgerjournalistikken, et langt  bedre udgangspunkt,  for at vinde markedsandele, beholde, eller vinde  nye købere til  avisen, et bedre udgangspunkt,  som nu, er sat helt eller delvist over styr?  
Bladet havde  (efter eget udsagn), næsten 5000 registrerede  ”borgerjournalister”,. Disse  følte sig forpligtet,   mere eller  mindre over for avisen,   fem tusinde kanoner, som sagde ”JV.dk -  Jydske Vestkysten,  den er jeg i familie med  og nu en del af”.  Men disse borgerjournalister  blev  både forsømt, økonomisk udsultet  og  holdt hen  - og mistede sidste på året 2010, sin  borgerredaktør i første omgang foregik det i  stilhed. Siden hen – juni 2011,  er borgerjournalist  artiklerne flyttet  fra web  placeringen på JV.dk  til AOS.dk og har fået en meget mindre direkte synlighed og samhørighed på og  med JV.dk.  og Jydske Vestkysten. Udført  under dække af at borgerjournalisterne  ville få  flere billede og video  og redigerings muligheder med det ”bedre” system på AOS.dk. 

 Samtidig  med overflytningen, blev det  meget vanskeligere, for læserne   at finde   BJ-artiklerne direkte fra JV.dk siderne, da spiseseddelen   som er den eneste forbindelsen til AOS.dk og borgerjournalist artiklerne er placeret  l a n g t nede på  siden,  i stedet for, som før,  man kunne  klikke ind  fra en BJ bjælke foroven på byerne. Man kunne få den tanke  at BJ skal foregå i det skjulte og kun  for de indviede. Borgerjournalist  artiklerne bliver ikke mere bragt  i Sønderborg   papirudgaven. Men man annoncerer stadig efter nye borgerjournalister med en forklaring, om at man kan lokke ind øverst, på JV DK, hvilket jo ikke har været muligt siden 23 juni.
Antallet af registrerede  borger journalister, som nu kaldes ”BRUGERE” på AOS   er nu skrumpet til  cirka  650    hvoraf et meget lille antal skriver –  eller skriver jævnligt.  Så hvis det har været  formålet, at   reducerer antal borgerjournalister  og deres  frembringelser,  samt gøre det mere bøvlet for læserne at finde  frem til deres  artikler, så kan det siges meget enkelt: ”Operationen er lykkedes – men   desværre barnet - (borgerjournalistikken) er  næsten livløst.”   med en tilføjelse  - ”moderen  har det nu   heller ikke for godt,  Sønderborg udgaven mistede på daglig avisen gennemsnitlig  400 købere eller cirka  72000 færre solgte aviser  på et  år.   alene for denne udgave- totalt  tabte Jydske Vestkysten   godt  2494 faste købere godt 800  færre solgte aviser i  løbet af 12 mdr.   

 Måske  Jydske Vestkysten  får brug for sin klausul  under ” Vilkår for brug af aos.dk” :” Syddanske Medier forbeholder sig endvidere ret til, at lukke aos.dk med et varsel på min. 14 dage”.

tirsdag den 25. januar 2011

BJ- Ånden skal den ned i flasken igen!


BORGERJOURNALISTIK: JV´s borgerjournalistik var måske Ånden, som  den 8. januar 2008, blev lukket  ud af flasken . Den  fik  et sådant omfang, at det kom til at koste for meget for dagbladet Jydske Vestkysten, og måske  derfor, prøver man nu, det umuliges kunst, som det er at stoppe den  ned  igen ,  så man har  forsøgt   sig med sådan lidt ad gangen.
Det bliver fortsat  bedyret .  Efter lang tænkepause,  at man  er meget glade for  borgerjournalistikken, og  borgerjournalisterne  ”Vi vil borgerjournalistikken”  skriver  udgaveredaktør og nu også  BJ- tovholder på Sønderborg redaktionen, Morten Jacobsen, men  bladets handlinger viser, udefra set, jeg tilstår igennem mine briller,  noget  andet.  Færre journalister skal  i fremtiden tage sig af borgerjournalistikken ude på de lokalredaktioner, mindre timer er  afsat til de få der skal gøre arbejdet, er det at ville borgerjournalistikken?  
Bladet  vil ikke dele, så meget papir, med  BJ-artikler, helst slet ikke,  for der bliver   færre og færre  antal artikler, som vil blive overført til papiravisen, på trods af at læserne efter JV´s egne oplysninger ønsker mere lokalt stof helst hyber lokalt. Er det at ville borgerjournalistikken? Det har   været  praksis, når en borgerjournalist har været ophavsmand-/kvinde til en nyhed i avisen blev det nævnt, det gør det åbenbart heller ikke mere, er det også at ville borgerjournalistikken.  
Man har  her sidst på året 2010 også  fyret borgerredaktøren,  uden at fortælle det til borgerjournalisterne – os som man er så glade for. Er det at ville borgerjournalistikken?  Man er gået i gang med at forberede en helt ny  platform for borgerjournalistikken, siger man, måske for at adskille borgerjournalistikken  totalt fra bladet?  Men uden rigtig  at fortælle det, eller hvad man vil, til borgerjournalisterne og eventuelt spørge dem  til råds,  som man er så glade for, til trods for at  den ene tredjedel af redaktørgruppen  Mikael Justesen, i fagbladet  ”Journalisten”  siger:   ”At en læser kaldte JV en del af familien,  og det er den største ros, vi kan få som lokal avis og forsatte -  Borgerne skal føle de har indflydelse, og det har de blandt andet igennem borgerjournalistikken. Når man så  gør det stik modsatte, er det  så  at ville borgerjournalistikken? 
Men vi  er meget meget glade for jer,  og jeres frembringelser,  det  ska´ i tro -  Og det gør vi så -  nogen af os.   Processen, som bladet har sat i gang, uden at fortælle borgerjournalisterne, noget som helst , før der kom støj, har måske været handlet  så dårligt, at ansvarshavende redaktøren  Peter Orry Jensen  burde tilbageleverer sin ledelses Master, (hvis man da kan det) som han fik i  august 2008, Netop på en afhandling  om ledelsesudfordringen ved indførelse af borgerjournalistik. Måske han nu, i stedet  kan lave en efterfølger: ”Hvordan borgerjournalistikken igen på JV, blev amputeret og  afviklet”  ikke over night, men little by Little…?